• R1
  • R2
  • R3
  • R4
  • Puslapis:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMA: Žuvies sūdymas

: Žuvies sūdymas 2012-04-18 17:55 #53735

  • FanaticFlyer
  • FanaticFlyer avataras
  • Offline
  • Pradedantysis
  • pagauk savo svajoniu zuvi - nuzudyk svajone...
  • Žinutės: 332
  • Gauta padėkų: 597
Cia turbut apie ziobriska silkute?
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

: Žuvies sūdymas 2012-04-18 20:00 #53778

  • rammas
  • rammas avataras
  • Offline
  • Pradedantysis
  • ramiakas
  • Žinutės: 276
  • Gauta padėkų: 868
gali ir apie silkute papasakot
ramiakas
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

: Žuvies sūdymas 2012-04-19 05:21 #53793

  • baubas
  • baubas avataras
  • Offline
  • Žvejybos profas
  • Žinutės: 6189
  • Gauta padėkų: 4356
rammas09 parašė:
pasidariau azuoline deze,turiu druskos ir ziobriu gal kas issamiai papasakotu kaip ten viskas daroma,aciu
Ką tu su tais žiobreis nori toliau daryti ???? Džiovinti??
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

: Žuvies sūdymas 2012-04-19 18:05 #53857

  • savas
  • savas avataras
  • Offline
  • Pradedantysis
  • Žinutės: 177
  • Gauta padėkų: 78
Jokia cia silkute, backa turi but su skilutem apacioj, dedi nedorota ziobri santikiu kilas ziobrio kilas druskos, laikai 3 sav ir ilgiau ir valgai skanu ziobri prie alaus :good:
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: donce999

: Žuvies sūdymas 2012-04-19 19:22 #53885

  • donce999
  • donce999 avataras
  • Offline
  • Mėgstantis pažvejoti
  • Ne visi broliai zvejai,bet visi zvejai broliai
  • Žinutės: 812
  • Gauta padėkų: 505
O i ka dar galima deti?
NEVISI BROLIAI ZVEJAI,BET VISI ZVEJAI BROLIAI!
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

: Žuvies sūdymas 2012-04-20 04:31 #53893

  • TADZIUS
  • TADZIUS avataras
  • Offline
  • Žvejybos profas
  • Žinutės: 8760
  • Gauta padėkų: 2341
galima iri medine dezute su skylem det,kad sunka isbektu,bet toks varijantas,galimas ir su kita zuvim ir berods,tai yra ne sudymas,o vytinimas zuvies,dar reik,kad zuvis su zuvim nesiliestu ,tarp ju turi but druska.Taip kuo puikiausiai gaima suvytyt bet kokia zuvi.
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

: Žuvies sūdymas 2012-04-20 09:34 #53927

  • FanaticFlyer
  • FanaticFlyer avataras
  • Offline
  • Pradedantysis
  • pagauk savo svajoniu zuvi - nuzudyk svajone...
  • Žinutės: 332
  • Gauta padėkų: 597
is kito forumo, zemiau pavaziavus yra apie ziobrio silkute
zvejotribuna.net/forumas/viewtopic.php?f=48&t=370&start=30
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: selmis

: Žuvies sūdymas 2012-04-22 14:20 #54077

  • selmis
  • selmis avataras
  • Offline
  • Pradedantysis
  • Zvejyba ne pomegis, o diagnoze.
  • Žinutės: 165
  • Gauta padėkų: 416
TADZIUS parašė:
galima iri medine dezute su skylem det,kad sunka isbektu,bet toks varijantas,galimas ir su kita zuvim ir berods,tai yra ne sudymas,o vytinimas zuvies,dar reik,kad zuvis su zuvim nesiliestu ,tarp ju turi but druska.Taip kuo puikiausiai gaima suvytyt bet kokia zuvi.

Tu kalbi apie sausa sudymo buda, tai ne vytinimas :tut: .
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

: Žuvies sūdymas 2012-04-22 14:24 #54078

  • TADZIUS
  • TADZIUS avataras
  • Offline
  • Žvejybos profas
  • Žinutės: 8760
  • Gauta padėkų: 2341
nu,man pasakojo sita recepta ir sake,kad cia vytinimas :cha: ,as asmeniskai nebandes,todel nieko negaliu daugiau pasakyt :(
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

: Žuvies sūdymas 2012-04-22 15:32 #54079

  • savas
  • savas avataras
  • Offline
  • Pradedantysis
  • Žinutės: 177
  • Gauta padėkų: 78
savas parašė:
Jokia cia silkute, backa turi but su skilutem apacioj, dedi nedorota ziobri santikiu kilas ziobrio kilas druskos, laikai 3 sav ir ilgiau ir valgai skanu ziobri prie alaus :good:
cia ne vytinimas, cia toks tarpinis varijantas tarp sudymo ir vytinimo :bye: o kita zuvis netiks, bus persuri :cha:
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

: Žuvies sūdymas 2012-04-22 15:36 #54080

  • TADZIUS
  • TADZIUS avataras
  • Offline
  • Žvejybos profas
  • Žinutės: 8760
  • Gauta padėkų: 2341
vejezuve taip daro :cha:
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

: Žuvies sūdymas 2012-04-22 16:49 #54086

  • savas
  • savas avataras
  • Offline
  • Pradedantysis
  • Žinutės: 177
  • Gauta padėkų: 78
abejoju, nes ji kuda zuvis :blush:
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

: Žuvies sūdymas 2012-08-09 15:18 #62336

  • nėra
  • nėra avataras
  • Offline
  • User is blocked
  • Žinutės: 3485
  • Gauta padėkų: 622
Kadangi žuvis mūsų šeimoje labai mėgstamas patiekalas tai šį kartą nusprendžiau vytinti aukšles ir žiobrius.Koks svoris tiek ir druskos.Viskas išvoliotya, ant viršaus užpilta druska ir paslėgta parai (aukšlės) ir trim parom žiobriai.Po paros aukšles nuploviau ir kad lėtai išdžiūtų sukabinau rūsyje kur nėra tiesioginių saulės spindulių.Po 4-5 parų turėtų pradėti nuo skūros luptis žvynai, o tai reikš, kad galima jau valgyti.

Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: Dolcas, donatasx3

: Žuvies sūdymas 2012-08-09 15:23 #62337

  • nėra
  • nėra avataras
  • Offline
  • User is blocked
  • Žinutės: 3485
  • Gauta padėkų: 622
Jei aukšlėms užtenka 1-2 parų tai žiobrius pasūdytus reikia palaikyti ilgiau.Jie pas mane dar sūdosi paslėgti kibire.Esminis dalykas dar tame, kad poto reikia gerai ir gausiai nuplauti vandeniu ir tik tada vytinti.Ir dar.Kabindami vytinimui žuvį, būkite atidūs, žiūrėkite kad žuvis viena su kita nesiglaustų.Išvytinus žuvį belieka tik parinkti atitinkamos markės alutį :alus: Gero apetito :lalk:

Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: Arutis

: Žuvies sūdymas 2012-08-09 21:41 #62374

  • donatasx3
  • donatasx3 avataras
  • Offline
  • Rimtas žvejys
  • pameškerioju
  • Žinutės: 1307
  • Gauta padėkų: 1753
Kada tai ir aš negalėjau vartoti vytintą žuvį su viduriais,na,o dabar nebegaliu suprasti,kaip galima vartoti ją jau išvalytą,nebent atskirą rūšį.Smulkią lietuvišką žuvį-vytinu tiesiog palaikius ją parą druskoje.Stambesnę-iki savaitės ar dar ilgiau,po to-numirkau vandenyje ir padžiovinu jau lauke(geriausia-jog ji gautų skersvėjį,bet tik pavėsyje).Kada jau žuvis pakankamai pasiėmė druskos(čia jau kiekvieno individuali veikla)ją kabinu aukštyn galva-moteriškoje pėdkelnėje,nes tokiu būdu neišbėga žuvytės riebaliukai ir nepasiekia musės :P Na o tada jau be gaileščio :alus: :alus: :alus:
Kas esate tai darę-tikriausia suprantate,jog aprašyti tai-kiek sunkoka.Reikėtų visą šį reikalą tiesiog stebėti ar pamatyti.Nors tai tikrai nėra sudėtinga.
P.S. ir nebūtinai reikia turėt medines statines(nebent brakonieriai esate)
pakanka ir papraščiausių puodų-gilesnių indų.
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

: Žuvies sūdymas 2012-08-10 03:15 #62378

  • TADZIUS
  • TADZIUS avataras
  • Offline
  • Žvejybos profas
  • Žinutės: 8760
  • Gauta padėkų: 2341
Nezinau,bet man vytinimo recepta visia kitoki pasakojo,tipo zuvis vytinta yra ta kuri visa laika guli pilnai druskoj sausai ir taip suvysta joje,o jei apie zuvies dziovinima,tai darau taip

Zuvi nei valau nei ka taip skaniau po visko,uzberiu druska ir cukrum ,kilui druskos reik apie saujos cukraus .Tada vis permaisydamas zuvi palaikau apie 4 dienas,po to zuvi nuplaunu ir dar kokias 2-3 val pamirkinu saltam vandeni.Zuvi kabinu zemyn galva ir laukiu kol sudzius,o jau tada :alus: :alus: :alus: ,valgau tik stubura ir gala uodegos,o visi sonai lauk :good:
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: Dolcas

: Žuvies sūdymas 2012-09-15 06:37 #65546

  • Ramas02
  • Ramas02 avataras
  • Offline
  • Rimtas žvejys
  • Žinutės: 1134
  • Gauta padėkų: 1084
Nežinau ar čia vytinimas ar sūdymas, bet šiemet karšiukus dariau, dėžės neturiu, tad dideliam 20 l. kibire. Dugne prigręžiau skylių, ir kaip jau anksčiau buvo minėta, sluoksniais karšius su druska. kibirą pastačiau, taip, kad sūrymas galėtų išbėgti, tai yra ant bliūdo didelio. Po savaitės ar gal dar daugiau paragavau išsitraukęs iš druskos, LIUKS buvo. Tada nuploviau vandeniu ir sukabinau padžiovinti. Prie :alus: :alus: :alus: tikrai nebuvo per sūru. Šitą būdą buvau girdėjęs tik kad žiobrius taip daro, bet pamėginau karšius, pavyko :cooll:
Linkiu, kad pas Jus visko būtų, ir už tai Jums nieko nebūtų :)
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

Žuvies sūdymas 2012-09-15 12:51 #65560

  • pasiklydes
  • pasiklydes avataras
  • Offline
  • Rimtas žvejys
  • Žinutės: 1254
  • Gauta padėkų: 427
na nezinau kaip cia gaunasi bet jei tiek laiko tik druskoj tai manau ten i burna nuo surumo idet negalima :unsure:
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

Žuvies sūdymas 2012-09-15 14:58 #65564

  • Metas
  • Metas avataras
  • Offline
  • Pradedantysis
  • jomajo
  • Žinutės: 372
  • Gauta padėkų: 249
pasiklydes parašė:
na nezinau kaip cia gaunasi bet jei tiek laiko tik druskoj tai manau ten i burna nuo surumo idet negalima :unsure:
tikrai ne ramas09 dezei laike apie 2-3 savaites irgavosi :clap: :uj: tikrai liuksiska zuvyte :eat:
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.

Žuvies sūdymas 2012-09-15 15:39 #65568

  • STUDENTAS
  • STUDENTAS avataras
  • Offline
  • Pradedantysis
  • Andrius Vandzinskas
  • Žinutės: 375
  • Gauta padėkų: 446
Gal kam bus idomu ir naudinga ;)
STRAIPSNIUKAS

Kaip teisingai vytinti zuvi:

Nedaug tokių kulinarinių receptų, kurie surašyti juodu ant balto skleidžia skanėsto aromatą, – tai vytinta žuvis. Po pavasarinės kuojų ir plakių žūklės daugelis meškeriotojų dalį laimikio gali paversti delikatesu, kurio jokioje parduotuvėje nenupirksi. Kiekvienas vytina žuvį kaip išmano, bet kiekvienam ne pro šalį žinoti, kaip tai daroma teisingai, kad kiekvienas kąsnelis tirptų burnoje.
Pirmas žingsnis – sūdymas

Daugelis mano, kad kuoja labiausia tinka vytinti, tačiau vytinti galima daugelį žuvų rūšių. Ypač karšius, ešerius, žiobrius, plakius, raudes, karosus, aukšles. Svarbiausia, kad vytinti tinka daugelis žuvų, kurios laikomos ašakotomis ir kurių nevertina šeimininkės. Žuvies dydis taip pat neturi didelės reikšmės. Tad galima šiam reikalui panaudoti visą smulkų laimikį, kuris labai dažnai nueina niekais. Vytinimo pradžia – žuvies sūdymas. Tai daroma dviem būdais, bet abu vienodai geri. Sausas šiek tiek paprastesnis. Į reikiamos talpos indą ant dugno užpilamas sluoksnelis druskos, ant jo dedama žuvis, o kiekviena žuvų eilė irgi užberiama druska. Pirmasis šlapiojo sūdymo variantas niekuo nesiskiria nuo sausojo, tačiau žuvis iš viršaus prislegiama nuplautu akmeniu ar svarsčiu. Kitas variantas – sūdoma druskos tirpale. Druskos koncentracija jame turi būti tokia, kad neskęstų virtas kiaušinis. Žuvys taip pat prislegiamos.

Kokią druską naudoti?

Žuvis patartina sūdyti tik rupia druska. Smulki valyta druska gali apdeginti žuvį. Tada ant žuvų paviršiaus atsiranda ar prilimpa luobelė, kuri kliudo sūrymui prasiskverbti į žuvieną. Patyrę vytintojai teigia, kad žuvies skonis būna daug subtilesnis, jei į druską įmaišoma cukraus. Proporcija: 1 valgomasis šaukštas cukraus į 1 kg druskos. Kokie indai tinka? Žuviai sūdyti tinka emaliuoti indai, statinaitės, kubilai, vonelės iš nerūdijančio plieno. Negalima naudoti cinkuotų dubenų ir kibirų, plastiko indų (ypač naudotų techninėms reikmėms). Žūklavietėje žvejai žuvį sūdo polietileniniuose maišuose. Geriausia juos įkasti į žemę ir palikti atvirus, o žuvis prislėgti akmeniu.

Sūdymo terminai

Žuvies sūdymo laikas priklauso nuo dydžio. Smulkios žuvys – aukšlės, nedidelės kuojos, ešeriukai sūdomi parą, kartais pusantros. Vidutinio dydžio laimikis (nuo 200 iki 500 g) sūdomas priklausomai nuo oro temperatūros 2-4 paras, o stambūs egzemplioriai (1 kg ir didesni) – savaitę ar net dvi. Žuvis, sveriančias iki 500 g, galima sūdyti nevalytas. Stambesnius egzempliorius reikia būtinai valyti. Išvalytas žuvis įtrinti druska, priberti jos po žiaunų dangteliais ir į pilvo ertmę. (Neplaukite išskrostos žuvies). Pačias didžiausias žuvis, 1,5-2kg svorio ir didesnes, reikia ne tik išvalyti, bet ir padaryti šonuose įpjovas bei įpjauti nugarą, kur taip pat beriama druska. Kai žuvis įsisūrėja, ji ištraukiama iš sūrymo ir kruopščiai skalaujama švariame vandenyje. Specialistai sako, kad žuvis turi mirkti vandenyje lygiai tiek laiko, kiek buvo sūdoma. Geriausia mirkyti tekančiame vandenyje. Kitu atveju dažnai tenka keisti vandenį. „Specai“ pataria išmirkytą žuvį šiek tiek apdžiovinti saulėje, o paskui pakabinti ją džiūti šešėlyje vėjo smagiai prapučiamoje vietoje. Geriausia žuvis sukabinti ant nerūdijančios vielos kablių, tačiau dažniausia naudojamas paprasčiausias būdas – per akiduobes perveriama virvutė. Dukart – kad žuvys neslidinėtų virvute pirmyn atgal ir nesusiliestų. Patariama vytinamų žuvų girliandas pakabinti taip, kad nuo menkiausio vėjelio pūstelėjimo jos sukinėtųsi kaip vėtrungės. Tada žuvis sparčiau „noksta“ ir būna skanesnė. Dėl tos pačios priežasties stambių žuvų pilvas praskečiamas 2-3 pagaliukais, o žiaunos atlaužiamos, kad dangteliai styrotų į šalis. Būtina stebėti, kada žuvis įgis gintarinį atspalvį. Tai tikras delikatesas. Jei žuviena pilka, matyti druskos apnašos – antra kategorija.

Sanitarija

Paruoštas vytinti žuvis geriausia sukabinti prapučiamoje vietoje vakare, kad per naktį būsimas delikatesas apdžiūtų ir neviliotų musių. Dar geriau, jei žuvys sukabinamos marle aptrauktuose gardeliuose. Kad musės neliptų prie būsimo delikateso, žuvis galima 10 min. pamirkyti acto tirpale (50 g acto esencijos 1 kibirui vandens) arba patepti galvas saulėgrąžų aliejumi.
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: Arutis, ANRI, Dolcas, Kabliukas, aras, selmis, donatasx3
  • Puslapis:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatoriai: Lydeka, Dolcas, Čebas
Puslapio sukūrimo laikas: 0.058 sekundžių

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Blue Gray
Background Color
Text Color
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Scroll to top