Salatis (lot. Aspius aspius, vok. Rapfen, Schied) – karpžuvių žuvis, priklausanti karpinių (Cyprinidae) šeimai. Kūnas verpstiškas, iki 80 cm ilgio. Nugara melsvai pilka, šonai pilkšvai sidabriški, pilvas baltas. Pelekai pilki: uodeginis ir nugarinis pelekai tamsiais galais, pauodeginis, krūtininis ir pilvinis pelekai ties pamatais rausvi. Apatinis žandas atsikišęs į priekį. Žuvis sveria iki 11-12 kg.
Lietuvoje paplitusi upėse, dažna žvejų mėgėjų gaudoma žuvis.
Nežinau kuom esu nusikaltes šioms žuvims. Labai sunkiai pavyksta su jomis rasti bendra kalba. Jos tiesiog neprognozuojamos. Turi gebėjmą prisitaikyti prie, bet kokių gyvenimo salygų, jų mitybos įpročiai visiškai nenuspėjami ir ant kabliuko pakliųva tik apsižioplinusi. Tai viene iš atsargiausių ir įtariausių žuvų. Medžioklės įpročiai taip pat labai keisti. Labai dažnai prieš sugriebdamas savo auką ( dažniausiai aukšlę ) ją apsvaigina, smūgiuodamas uodega, todėl spiningaujant labai dažnai tenka pajusti, tokias tuščias atakas, nes po tokio smūgio jis jau pastebi klastą. Dažniausiai spiningu pagauti pavyksta atsitiktinai, nes bent jau aš taip ir neatradau sistemos, kaip su jais susitarti. Nepasitaikė pagauti labai didelių tačiau tikrai ne vienas yra pagaves gan įspūdingų dydžiu. Didžiausias mano sugautas tebuvo tik 5.5kg o pažystamas spiningautojas turi įsirašes asmeninį rekorda 7.6kg.
Kimba tikrai labai įspūdingai, stipriai smūgiuodamas, kartais gali nukirsti valą jei tik blogai sureguliuotas ritės stabdis tačiau kaip kovotojas, nera labai ištvermingas ir agresvus. Dažniausiai pasitaiko pagauti pavasarį tuoj po nešto.