Kotas "Š..." ar ne,- man atrodo kiekvienas sprendžiam iš savo varpinės. Jei mano spiningas kainuoja apie 100 ir man jis "limpa" tai jį ir vertinsiu teigiamai, bet jį pakeitęs jau už 200, geresnių parametrų kotuku, girsiu tik jį, o tie pigiausieji jau atrodys atgyvena. Dar po pusmečio nusipirksiu už 500 ir tie visi pigesnieji jau bus visiškas "Š...". Na o kai nusipirksiu už 2000, tai visi likusieji jau bus "š.." o apie tuos už 100 ar 200 net neturėsiu ką pasakyti. Nemoralizuoju, bet manau būtent taip yra gyvenime, tad bereikalingas ginčas, nes tai yra visiškai skirtingos vertinimo ir kokybės kategorijos.
Negaliu nieko pasakyti apie kotus kainuojančius virš 500. Neturiu ir neturėsiu, nes per brangu brautis per panemunės karklynus, nugriuvusiais šlaitais ir braidant srovėse akmenynuose, laikyti rankose tokius kotukus. Visi mano arsenale pigesni ir ne apie vieną galiu kažką gero ar nelabai, pasakyti, nors jie gal iškepti pagal vieną "kurpalių", bet ir jų tarpe yra ir niekam tikusių ir visai puikių už tą pačią nedidelę kainą. Taip,- blanko medžiagos, žiedeliai, rankenos ir tt. gal būt nėra aukštos klasės, bet juk ne kiekvienas iš mūsų turim galimybes įpirkti ir sau leisti turėti įrankius kainuojančius tūkstančius ar pan. Ne visi važinėjame PHAETON ar LEXUS limuzinais, tad sakyti kad visos kitos auto yra "Š..." tikrai nereikia.
Iš Shimano, turiu tik vieną SUPER SENSITIV 270 JIG kotuką. Viskas su juo ok, nors turi du man nepatinkančius minusus. Tai ritės laikiklis ir žiedelių išdėstymas, o blankas nors ir pigus bet dirba man be priekaištų, nors esu nusistates prieš shimanus.
Iš Robinson turėjau diaflex 295 7-21 kotuką kurį pardaviau. Fantastiškas įrankis, aišku ir ne pats pigiausias bet ne kosmosas. Vertinčiau tik teigiamai.
Turėjau LARUS amber (ar pan.) Taip pat tik teigiamai galiu atsiliepti. Geri mano atsiliepimai ir apie NEW HUNTER kotukus.
Turėjau net kelis MISTRALL kotukus. Visus taip pat išskyrus vieną, vertinčiau teigiamai.
Visiškai nepatiko iš to ką turėjau DAM ir SALMO. Gal nepataikiau nusipirkti, bet vienas buvo su broku, kitas sezono neatlaikė. Jų kainos buvo arti 200.
Teko truputi paturėti CORMORAN BLAC bull serijos brangesnį JIG kotuką. Taip pat tik teigiamai vertinčiau, neskaitant žiedelių išdėstymą.
Taigi pavadinti juos visus "Š..." tikrai nesiverčia liežuvis, nes jais pagauta gausybė žuvies ir kartais ne pačios mažiausios. Daugelis jų atidirbo pačiomis bjauriausiomis sąlygomis ir nieko,- atlaikė ir suteikė pakankamai daug žūklės malonumo.
Na o kad juos visus gamina china, nors rašo japan ar germany, - man ne taip jau svarbu. Beveik viskas dabar juk china. Ne įrankio kaina ar skambus pavadinimas žvejoja ir pagauna, tad kiekvienas renkamės pagal savo galimybes ir būtinybes.