Meistro užklausimu - keletas patarimų ką daryti su dideliu sugautų aukšlių kiekiu.Jau kaž kur apie tai rašiau, bet čia irgi tiks.Žuvis turi būti visais būdais apdorojant išdarinėta, lengvai pasūdyta, bet neskusta.
Kepimas.
Vytinimas.
Rūkymas.
Marinavimas.
Kepimas
Imamas špižinis emaliuotas puotas (liaudiškai britvonas)ir pripilama per 2-3pirštus aliejaus.Užkaitinus vos ne iki virimo aliejų dedame žuvį.Po keletos sekundžių apverčiame ir apkepiname antrą pusę.Žuvis kepama verdančiam aliejuje kol lengvai pagelsta, o pelekai valgant turi gruzdėti tarp dantų.Galima pasiskaninti su majonezu arba su grietine.
Antras kepimo būdas kada žuvis apvoliojame išplaktame kiaušinyje, poto dar pavoliojame miltuose ir kepame elementarioje keptuvėje ant kaitlentės ar dujinės viryklės.
Vytinimas
Žuvis nuplainama po kranu, nusausinama ir pasūdoma emaliuotame inde vienai-dviem parom.Druskos reikia tiek kiek yra žuvies.Ant dugno beriama druska ir viena dviem eilėm guldome žuvį.Vėl druska, vėl žuvis ir taip iki galo, o ant viršaus užberiame druska ir lengvai (2-3kg svoriu) ją paslegiame.Po dviejų parų išimame žuvį, ją nuplauname švariai po kranu ir suveriame ant kaproninio siūlo ar kokios plonos vielutės žemyn galva.Vytinimui reiktų šiltos patalpos su pavėsiu ir kur negalėtų papulti musės.Tam tiktų balkonas, garažas ar rūsio patalpos.Po kelių dienų (priklausomai nuo oro ir temperatūros santykio bei džiuvimo laiko) nuo žuvies kūno pradės šiaustis ir skirti žvynai.Tai signalas, kad jūs jau galite ją valgyti.Nulupę skurą su likusiais žvynais žuvies mėsą galite valgyti užgerdami alum, su grietine (mažiau jausis sūrumas) ar su svietu užteptu ant duonos ar bulkos.
Rūkymas
Išimami viduriai. Nuplovus nusausiname ir lengvai pasūdome porai valandų.Poto imame groteles ar kabliukus ir paguldę ar sukabinę žuvį dedame ją į rūkyklėlę.Jei žuvį kabiname tai kabliuką smeigiame iš vidaus arčiau gal sprando per kaulus.Geroje rūkykloje aukšles išrūkinti užtenka 20-30min. o lauko salygomis ant karštos ugnies aš savadarbe rūkyklėle jas išrūkinu per 3-5 minutes.Valgome vienas, su alumi ar padažu - pagal skonį.
Marinavimas
Padrę acto, vandens, cukraus, pipirų kt. prieskonių marinat į jį dedame žalią žuvį ir tris paras palaikome.Jei žuvį dedame į marinat keptą tada marinatas turi būti silpnesnis, jei žalią stipresnis.Čia jau kiekvienas pagal savo skonį.
P.S.Galima prisigalvoti įvairiausių žuvies apdorojimo būdų tik tiesiog reikia netingėti.Ta pati rūkyta aukšlė labai skani marinate.O kur dar aukšlių koncervai padaryti autoklave.Ne visi tik mėgsta terliotis su šita maža žyvimi, bet savo skonio, maistinėmis savybėmis ji tikrai lenkia ne vieną žuvies rūšį.Tad sėkmės eksperimentuojant