Sraigių patiekalai
S R A I G Ė S
Norint pasigaminti patiekalą iš sraigių, pirmiausia reikėtų jų
pririnkti. Daugiausia sraigių galima rasti drėgnose ir žole apaugusiose vietose: prie upių, upelių, ežerų, tvenkinių. Sraigės mėgsta kalcinuotą dirvą ir joms patinka vietos, kurios yra neprižiūrėtos. Jos nemėgsta gerų žemių, dirbamų laukų. Renkant sraiges reikia žinoti, kad jų negalima dėti į polietileninius maišus. Geriausiai tam tinka tinklinis arba megztas maišelis.
Parnešę sraiges namo, jas sudedame į dėžutę. Prieš tai į ją būtina įberti truputėlį miltų, kad pabaltų dėžutės dugnas. Taip sraiges laikome 1-2 savaites, o jeigu reikia – ir ilgiau. Per tą laiką jos išvalo visą savo žarnyną.
Po poros savaičių sraiges išimame iš dėžės, nuplauname visus nešvarumus ir užberiame druska. Jos tada sulenda į savo kiautus ir išskiria gleives, išvalo savo žarnyną. Užpiltas druska sraiges reikia palaikyti dvi valandas, o po to labai gerai nuplauti visus nešvarumus. Jeigu druska užpilta sraigė nesulenda į savo kiautą, vadinasi, ji yra negyva. Tokias sraiges metame lauk.
Likusias sraiges gerai nuplauname, įmetame į nesūdytą verdantį vandenį ir paverdame 5-8 minutes. Apvirtas sraiges šakute išimame iš kiauto ir nukerpame žarnyną nuo pado, kuris paprastai būna sraigės namelyje. Tuomet imame prieskoninių daržovių (petražolių šaknių, svogūnų, česnakų), sumaišome jas su apvirtomis sraigėmis ir užpilame baltu vynu. Tuomet sraiges su prieskoniais jau verdame apie 3-4 valandas ant nedidelės ugnies. Tik jokiu būdu negalima jų sūdyti, nes sraigės sukietėja, susitraukia. O tokios sraigės nelabi tinka valgyti. Išvirus sraiges, telieka pasitelkti fantaziją, kaip egzotišku patiekalu nustebinti savo svečius ir artimuosius.
Imame sviestą, jį išlydome, po to sumaišome su kapotais česnakais, kapota žaluma, sudedame sraiges ir viską trumpai pakepiname. Taip paruoštas sraiges galima pilti tiesiog į dubenėlį ir nešti į stalą.
Jei norite, sraiges su padažu galite supilti atgal į kiautą. Taip
patiekalas atrodys egzotiškiau. Tik nepamirškite prieš gerai išplauti kiautų.!
CARAGOLS
originalus Majorkos receptas:
8 personoms
Sraiges : 100-120 gyvu Helix pomatia sraigių, kopūstinių salotų,trupučiukas miltų, rupios(stambios) druskos, šlakelis raudono vyno acto ir mėgstamo garnyro pasirinktinai.
Padažas :
100 g šviežių lašinukų,
100 g alyvuogių aliejaus,
1 sobrasada(jokiom kalbom neduoda vertimo),
500 g kietų sunokusių pomidorų (romas),
druskos, pipiru.
Surinktas sraiges pasistengiat išlaikyti keturias -penkias dienas,( bet ne ilgiau! - kitaip sraiges sublogs! ))) ) Maitinate salotom, paskutinę dieną įberiat truputuką miltų, laikote uždengtame tinkleliu didesniame puode ar inde aukštesniais kraštais - tamsesnėje ir vėsioje vietoje.
Gaminimas:
sumetat sraiges į didesnį salotinį dubenį, pabarstot rupia druska ir apšlakstot actu(nepadauginkit!) .Paliekat penkioms minutems, du-tris kartus rankomis viską permaišydami(ar apvartydami).
Issiskyrusias gleives nuplaunat šaltu tekančiu vandeniu(kiekvieną sraige atskirai)
Vengriški sraigių patiekalų receptai
Sraigės su kiauliena,paprika ir pomidoru
Paimkite vieną smulkiai supjaustytą svogūną ir 4 gabaliukus keptos supjaustytos kiaulienos. Užberkite arbatiniu šaukšteliu raudonųjų paprikų, truputį vandens ir virkite ant mažos ugnies 10 min. Įdėkite į tą puodą paruoštas sraiges (po pusę tuzino asmeniui), įberkite žiupsnelį druskos, įdėkite česnako galvutę, 1 supjaustytą pipirą ir 1 nuluptą pomidorą. Toliau virkite, kol pomidoras suminkštės. Patiekite su ryžiais, papuoškite petražolėmis.
Sraigių sriuba
• 100 sraigių,
• 1 česnako galvutė,
• 150 g trupintų džiūvėsių,
• 100 g kiaulienos,
• 1 petražolės šakelė,
• druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį.
Kiaulieną, pridėję česnako, petražolių ir prieskonių, išvirkite vandenyje. Įdėkite į puodą sraiges, įberkite trupintų džiūvėsių ir virkite toliau 20 min. Patiekite su citrinos skiltele ir lašeliu vyno acto.
Sraigės mėsos padaže
• 150 sraigių,
• 400 g maltos mėsos,
• 1 česnako galvutė,
• 3 supjaustyti pomidorai,
• petražolės, druska, pipirai,
• aliejus.
Apkepkite mėsos faršą aliejuje, pasūdykite, pagal skonį įdėkite
pipirų. Sudėkite sraiges ir virkite ant mažos ugnies 30 min. Prieš pabaigą įdėkite pomidorus ir supjaustytas petražoles. Patiekite baltoje bandelėje.
Pikantiškos sraigės
4 porcijoms:
100 g konservuotų sraigių
Česnako-žolelių prieskonių mišinys
Pipirai
Druska
Sviestas/Alyvų aliejus
Sraiges išimti iš kiautelių, jei didelės – perpjauti per pusę. Sudėti
į keturis mažus molinius indelius, pabarstyti druska, žolelių mišiniu ir pipirais ir ant viršaus uždėti gabalėlį sviesto ar užpilti truputėlį alyvų aliejaus.
Indelius uždengti ir įkišti į ~ 200 laipsnių įkaitintą orkaitę, palaikyti, kol pradės kilti burbuliukai. Sraigės neturi išvirti, jas reikia tik sušildyti.
Valgyti su pakepintais nedideliais batono gabalėliais, juos įtrinti skiltele česnako ir apiberti truputėliu žolelių prieskonių mišinio.
Šis patiekalas – tai tik delikatesinė užkanda.
Skanaus!
Sraigės burgundiškai
Reikės: 600 g nuvalytų ir išvirtų sraigių,
40 g sviesto,
30 g svogūnų,
50 g duonos trupinių,
100 g kieto tarkuoto sūrio,
15 g petražolių,
1 g maltų juodųjų pipirų
1-2 skiltelių česnako.
Sraiges išvirkite su prieskoniais, daržovėmis ir išimkite mėsą.
Paruoškite įdarą: svieste pakepkite smulkiai supjaustytus svogūnus, pridėkite kvietinės duonos gabaliukų, sutarkuoto kieto sūrio, česnako, smulkiai supjaustytų petražolių ir truputį nuoviro, kuriame virė sraigės.
Sraigių kriaukles užpilkite šiltu vandeniu, įdėkite šaukštelį sodos ir virkite 30 minučių. Paskui vandenį nupilkite, o kriaukles praplaukite šaltu vandeniu ir gerai išdžiovinkite. Nuovirą, kuriame virė sraigės su daržovėmis, virkite ant didelės ugnies, kad sutirštėtų ir jo sumažėtų. Į kiekvieną kriauklę įpilkite truputį nuoviro, įdėkite po 1-2 gabaliukus sraigės mėsos ir užpildykite paruoštu įdaru.
Pripildytas kriaukles padėkite anga į viršų ant keptuvės arba ugniai atsparios lėkštelės, kurioje yra truputis nuoviro, pabarstykite tarkuotu kietu sūriu ir kepkite 10-15 minučių orkaitėje, kol įdaras pasidengs rusva plutele.
Patiekite karštas toje pačioje keptuvėje arba lėkštutėje.